Een zelfbouw 3D printer kiezen?

De 3D printer is er in heel veel verschillende soorten en maten. Iedereen kent natuurlijk wel de grote apparaten van weleer waar ooit mee gewerkt werd. Tegenwoordig zijn er ook veel compacte varianten. Denk bijvoorbeeld aan de desktopprinter en aan de SLA-printer. Ook de zelfbouwmodellen zijn erg populair. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de printer die je zelf bouwt en de modellen die helemaal compleet zijn? Is aan de hand van deze verschillen te bepalen wat de beste keuze is?  Aan de hand van een aantal punten is goed te zien welke keuze het best zal uitpakken.

De printer zelf ontwerpen

Tot op grote hoogte is met de zelfbouw drie d printer heel flexibel om te gaan. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk om de printer naar eigen inzicht te ontwerpen. Tenminste, waar het bijvoorbeeld gaat om de vele verschillende functies. Sommige zaken kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk weglaten. Aan de andere kant is het bijvoorbeeld ook zo dat door deze mogelijkheden er ook kansen liggen om de printer snel te updaten en upgraden wanneer de mogelijkheid er ligt. Dit weegt natuurlijk ook in positieve zin mee. Alle reden om je hier dus op te richten als gebruiker ervan.

De kosten in de hand houden

Ook een goed pluspunt van een zelfbouw 3D printer, is dat je er de kosten mee in de hand kan houden. Doordat je de printer zelf opbouwt zijn de kosten voor aanschaf veel lager dan wanneer een complete printer wordt aangeschaft. Dit kan als een belangrijk voordeel worden gezien. Voor particulieren wordt de printer aanschaffen bijvoorbeeld flink meer bereikbaar. Voor ondernemers kan op deze manier worden gezorgd dat er veel meer bereikt kan worden met veel minder budget. Dit is natuurlijk ook een belangrijke reden om hiervoor te willen kiezen. Let hier dus ook op.

Meer kennis over de printer

Een voordeel van een zelfbouw 3D printer dat weleens onderschat wordt, is de manier waarop het inzicht biedt. Wie zelf de printer bouwt, zal ook beter begrijpen hoe deze in elkaar zit. Met als voordeel dat dus ook beter te bepalen is hoe bepaalde zaken aangepakt moeten worden. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer de functionaliteiten moeten worden aangepast aan de eigen wensen die gelden. Kennis hebben over de techniek zorgt er ook voor dat je weet wat je kunt doen om je gewenste resultaat met de printer te bereiken. Een goede reden om hiervoor te kiezen.

Tags: